Jak wiadomo, zdrowy sposób odżywiania jest kluczowym elementem w dążeniu do ładnej sylwetki, zdrowia oraz lepszego samopoczucia. Jednakże konwencjonalna dieta większości z nas, w dzisiejszych czasach, nie ma zbyt wiele wspólnego ze zdrowiem. Wysokoprzetworzone, kolorowe, gotowe produkty przyciągają nas swoim atrakcyjnym wyglądem, smakiem i [...]
W XXI wieku problemem jest często nadmiar, nie do końca sprawdzonych informacji. W artykule odniosę się do najczęściej powielanych pytań dotyczących planu treningowego. Należy zachować ostrożność, korzystając z internetowych źródeł wiedzy, nigdy nie wiesz, czy autor dobrze zna temat, czy może improwizuje, czerpiąc przypadkowe fragmenty rozmaitych [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Magiczna recepta na odchudzanie niestety nie istnieje. Redukcja jest procesem, który wymaga determinacji, czasu, jak również wiedzy. Treningi odgrywają ważną rolę w procesie kształtowania sylwetki, jednak to przede wszystkim jedzenie, które spożywasz, ma wpływ na to, jak wyglądasz. Poznaj piętnaście produktów, które mogą pomóc ci w osiągnięciu [...]
[...] to się zdarzy, to wybierzesz zdrowsze przekąski. Jedz wolniej Gdy jesz za szybko, zjesz znacznie więcej. Twój mózg nie nadąży zarejestrować, że organizm już dostał tyle, ile potrzebuje. Nie dość, że zjesz więcej, to jeszcze szybkie jedzenie może spowodować połykanie większej ilości powietrza, a to prowadzi do nadmiaru gazów i wzdęć. Wypróbuj [...]
[...] półproduktem, który dla sportowca nie posiada dużej wartości. Zawartość białka w tego typu dodatku wynosi około 10-15%, reszta natomiast to laktoza i tłuszcze. Niestety, o ile można by było pokusić się i wykorzystać tego typu dodatek w formie tzw. gainera, o tyle problem z trawieniem laktozy może powodować wiele dyskomfortów trawiennych. [...]
Skomponowanie odpowiedniej diety jest opcją priorytetową każdego sportowca, któremu zależy na wzroście muskulatury. Dieta zbilansowana powinna bazować na dobranych proporcjach białka, węglowodanów i tłuszczów tak, aby umożliwiała wzrost masy ciała. Jednak sztuką kształtowania sylwetki nie jest tylko przytycie, ale przybieranie na beztłuszczowej [...]
[...] suplementy diety skutecznie przyspieszają nasze efekty. Jesteśmy w stanie być silniejsi, szybsi, a budowa masy mięśniowej jest łatwiejsza. Jakie suplementy na rzeźbę? O ile budowanie masy mięśniowej jest powiązane z wykorzystaniem suplementów działających anabolicznie, o tyle podczas redukcji opieramy się na suplementach, które mają za [...]
[...] and meta-analyses on obesity, cardiometabolic disease and diabetes” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5174149/ Duchman SM1, Ryan AJ, Schedl HP, Summers RW, Bleiler TL, Gisolfi CV. “Upper limit for intestinal absorption of a dilute glucose solution in men at rest.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9107630 Cermak NM1, van Loon LJ. [...]
[...] o suplementację sportową, a bardziej wykorzystywane są przez osoby np. nie mogące spożywać białek mleka czy cierpiące na nietolerancję laktozy. Również są to produkty mile widziane w diecie wegan czy wegetarian. Wyróżniamy tutaj głównie izolat białka sojowego, hydrolizat białka pszenicznego, jak i białka na bazie grochu czy też ryżu. [...]
[...] pewnej wiodącej na rynku firmy. Marchew zawiera kilkukrotnie więcej karotenów w porównaniu do sałaty (15000 vs 3200 j.m. na 100 g produktu). W pewnym badaniu sprawdzano, ile potrzeba soku z marchwi, tartej marchwi lub szpinaku dla utrzymania odpowiedniego stężenia witaminy A w ustroju. Okazało się, że podaż 3350 mikrogramów karotenów [...]
Jeśli zależy ci na tym, abyś był silny, szczupły i zdrowy musisz nie tylko trenować, ale również zwracać uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. [...]
[...] jest „wilczy głód”, gdyż występuje supresja leptyny oraz brakuje inhibicji greliny. Podsumowanie Jeśli zdecydujesz się na dietę jojo – będzie miało znaczenie, nie tylko ile kalorii dostarczasz, ale też, kiedy spożywasz posiłki, ile mają one białka, węglowodanów i tłuszczy oraz jaki masz profil hormonalny, wiek, wagę, otłuszczenie ciała. [...]
Przez całą zimę wszystko nastawione było na osiągnięcie celu, jakim było powiększenie masy mięśniowej. Udało się to osiągnąć. Na koniec sezonu masowego, przy podobnym poziomie tkanki tłuszczowej, waga wskazywała więcej. Do góry poszły również rekordy w poszczególnych ćwiczeniach. Jeśli Twoje wakacje wymagają dużej zmiany stref czasowych, przez [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
[...] nie przyjmuję z pożywienia, a które naśladują naturalne hormony człowieka. Niestety działalność przemysłowa człowieka sprawia, że w naszym otoczeniu jest ich coraz więcej. O ile z reguły jednorazowe (i w niewielkiej ilości) ich spożycie nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia oraz poziomu testosteronu, to jednak długotrwałe wystawienie na ich [...]
Bardzo wielu producentów żywności, guru dietetyki, współczesnych doradców i autorów książek znalazło żyłę złota. A to głoszą, iż „najlepsza dla serca jest oliwa z oliwek”. Za chwilę przekonują, iż o wszystkim decyduje wykluczenie z diety cukru, glutenu, ziemniaków, alkoholu, owoców, słodzików czy masła. Jeszcze inne osoby twierdzą, iż tajemnica [...]
[...] (2017) Kesavarapu K, et al. Yogi Detox Tea: A Potential Cause of Acute Liver Failure . Case Rep Gastrointest Med. (2017) https://www.lekarski.umed.wroc.pl/sites/default/files/struktura/lekarski/medycyna-ratunkowa/Post%C4%99powanie%20ratunkowe%20w%20ostrych%20zatruciach.pdf Albert C. Kolbye, Kathryn R. Mahaffey „Food Exposures to Lead” Emilia [...]
[...] g węglowodanów na minutę, 0.068±0.014 g tłuszczów na minutę. Co to znaczy? To, iż mężczyźni zużywali na godzinę 4.44 g węglowodanów oraz 4.08 g tłuszczów. Czyli ile to energii? Ok. 54.5 kcal na godzinę. Czyli tłuszcze są użytkowane całą dobę, z tym, że w niewielkiej ilości. Teoretycznie, gdyby organizm nie posiadał mechanizmów [...]